Πολλά ζευγάρια πριν ακόμα ξεκινήσουν προσπάθειες για εγκυμοσύνη προσέρχονται σε ένα Ιατρείο Αναπαραγωγής για να διαπιστώσουν αν είναι γόνιμοι ή ‘’πόσο’’ γόνιμοι είναι.

Πολλά ζευγάρια όταν διαπιστώσουν μία δυσκολία επίτευξη εγκυμοσύνης απευθύνονται αμέσως σε μία Μονάδα εξωσωματικής. Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί μια πραγματική επανάσταση στην ιστορία της Ιατρικής. Δεν παύει όμως να είναι μια διαδικασία με επιβάρυνση για το ζευγάρι, ψυχολογική, φαρμακευτική και οικονομική (ακόμα πιο έντονη τα τελευταία χρόνια της κρίσης).

Η υπογονιμότητα αποτελεί μία συχνή και πολύπλευρη κατάσταση, της οποίας οι ψυχοκοινωνικές πτυχές συχνά παραβλέπονται. Τόσο η ίδια όσο και η θεραπεία της αποτελούν σοβαρούς, μακροχρόνιους και πολυδιάστατους στρεσογόνους παράγοντες.

Η θέση της σπερματέγχυσης στην ιατρική της αναπαραγωγής

Η σπερματέγχυση είναι μία από τις μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον Ιατρό που ασχολείται με την Αναπαραγωγή. Μπορεί να προσφέρει τη λύση για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια ενώ δεν είναι καθόλου επεμβατική μέθοδος.

Ο γυναικείος κύκλος χαρακτηρίζεται από αυξομειώσεις των ορμονών του φύλου κατά την διάρκειά του. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν όλα τα όργανα του σώματος, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος, ο οποίος διαθέτει υποδοχείς για τις γυναικείες ορμόνες. Η πιο γνωστή και συχνή κατάσταση που σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές στον κύκλο είναι το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης

Οι πιο συχνές αιτίες κολπίτιδας σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση είναι η βακτηριακή, η μυκητησιακή και η τριχομοναδιακή κολπίτιδα. Από αυτές, μόνο η τριχομοναδιακή θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενη, ενώ συχνότερες είναι η βακτηριακή και η μυκητησιακή.

Ανεξήγητη υπογονιμότητα είναι η κατάσταση κατά την οποία ένας ενδελεχής έλεγχος σε ένα υπογόνιμο ζευγάρι αδυνατεί να εξακριβώσει την αιτία της υπογονιμότητας. Το ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν δεν έχει καταφέρει να επιτύχει σύλληψη μετά από 12 μήνες προσπαθειών με ελεύθερες επαφές, οπότε και ξεκινάει ο έλεγχος. Όταν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών, ο έλεγχος ξεκινάει νωρίτερα.

ένα σύγχρονο μεταβολικό νόσημα

Η οστεοπόρωση είναι ένα μεταβολικό νόσημα, κατά το οποίο μειώνεται η πυκνότητα και η μικροαρχιτεκτονική των οστών, άρα και η μηχανική αντοχή τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Με την πάροδο των δεκαετιών και την παράλληλη αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, έχει αυξηθεί και η συχνότητα της νόσου.

Επικοινωνία

Αγίας Παρασκευής 29,
15234 Χαλάνδρι, (πλησίον κεντρ. πλατείας Χαλανδρίου)

Τηλέφωνο: 210 6845302 
Κινητό: 6944 587573

Ο Ιατρός

Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Λάμπρος Ι. Δημολένης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (Master) “Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή”

Αξιολογήστε μας στην

google logo

Βρείτε μας και

doctor anytime